Josip Karamatić, ravnatelj Gradske galerije Antuna Gojaka: Sve se više otvaramo prema zajednici i mladim umjetnicima

Gradska galerija Antuna Gojaka i ove je godine bila značajan adut kulturne scene grada Makarske – brojne izložbe, radionice i umjetnička gostovanja često su ovu gradsku instituciju kroz protekle mjesece stavljali u fokus zanimanja javnosti, a svoju ulogu u kulturnom životu Makarana Galerija  Gojak će, dakako, ispunjavati i dalje. Idući projekt je u kalendaru, naime, Likovna  kolonija s tradicijom koja je lani premašila desetljeće trajanja – 11. po redu ovakva kolonija održat će se 25. i 26. listopada, odnosno u sklopu programa obilježavanja Dana grada Makarske. Tim smo povodom porazgovarali s ravnateljem Gradske galerije Antuna Gojaka Josipom Karamatićem, koji je najavio iduća događanja, ali se i osvrnuo na rad Galerije Gojak u proteklih 10 mjeseci. – Grad nas je u projektu Likovne kolonije podržao kao i svake godine, te očekujemo mnogo zanimljivosti oko ove manifestacije na kojoj će sudjelovati 10 do 12 slikara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine- kazao je ravnatelj Karamatić, najavivši između ostalih, sudjelovanje Ankice Ribarević, Maje Pejković, Vlaste Tolić, Zdenke Bilušić, ali i bosanskohercegovačkih umjetnika Duška Abramušića, Ernesta Markote i Gorana Milinkovića. Dakako, kao i svake godine slikari će tražiti inspiraciju u prizorima same Makarske, a za kraj umjetničke kolonije 25. i 26. listopada bit će zajednička izložba, koja će biti održana u nedjelju 26. listopada s početkom u 18 sati u predvorju Galerije Gojak.

Dodajmo i da ovo neće biti jedina aktivnosti Galerije Gojak u ovom mjesecu jer će uoči obilježavanja Dana Grada Makarske 23. listopada tamo biti održana i samostalna izložba našeg akademskog umjetnika Ive Mozare. Inače, što se tiče aktualne kalendarske godine, pred galerijom je još jedna dogovorena izložba, ona od Zdenke Bilušić koja će biti organizirana u studenom u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a kako stvari stoje, Galerija Gojak mogla bi sudjelovati i u nadolazećim danima fotografije, odnosno idućem izdanju festivala Foton. Time će gradska galerija zaključiti program za ovu godinu, koju je u razgovoru za Makarsko primorje ravnatelj Josip Karamatić nazvao razdobljem dodatnog otvaranja rada ove ustanove prema javnosti. – Mislim da se većini ovogodišnjih događanja u programu galerije može staviti jedan zajednički nazivnik, da se nastavlja jedan zacrtani plan što većeg otvaranja Galerije Gojak prema zajednici. Zato upravo širinu umjetničke baze smatram jednim od najznačajnijih segmenata našeg rada u tekućoj kalendarskoj godini, govori Josip Karamatić nabrajajući suradnju galerije s MaFestom, festivalom DokuMa, zatim pedagoške radionice koje su proteklih mjeseci privukle značajan broj najmlađih Makarana u galeriju, dana je, osim toga, prilika i mlađim umjetnicama poput one nedavne izložbe Karla Jovića, ili isto tako mladih umjetnika, ali izvan Makarske, poput Mercedes Bratoš i Lidie Ševeljević.

Galerija će u ovakvom ritmu, otkriva nam Karamatić, nastaviti i dalje – program za iduću 2015. godinu praktički je već završen, kao i osnova programa za 2016. godinu, a kada smo već spomenuli narednu sezonu, istaknimo kako će po svemu sudeći umjetnici koji budu izlagali tamo, svoje izložbe dočekati u nešto drugačijem ugođaju. Do iduće bi se sezone, naime, trebala promijeniti i rasvjeta unutar galerijskog prostora – planira se uvođenje moderne LED rasvjete, a iz Galerije Gojak već su Ministarstvu kulture poslali zamolbu za donaciju sredstava kojima bi se galerija i doslovno mogla prikazati u – novom svjetlu.

O.Franić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh