Igrane upriličile najveći spektakl – Mjesto koje živi za „Noć kralja Arthura“

Najbolja turistička priča na Makarskoj rivijeri

Cijelo mjesto živi za ovu noć u rimskom ozračju Arthoriusa Luciusa Castusa. Mnogobrojni mještani prerušili su se u rimske kostime, pripremaju se danima, planiraju tijekom godine kako je učiniti što spektakularnijom. Dočekali su brojne medije, domaće i strane, ponudili prigodne suvenire, te najbolju zabavu, izniman doživljaj i autohtone delicije

Igrane su u noći prvog kolovoza bile najveća antička pozornica. Cijelo se mjesto kostimiralo. I mlado i staro u svojim kostimima dočaravalo je neka stara vremena. A tek kada su otpočele gladijatorske borbe uživo, uslijedio napad makarskih i jarsanskih gusara pa pompozan dolazak kočije cara Dioklecijana s caricom, u pratnji rimskih vojnika i  brojnog puka, više nije bilo sumnje. Pojavio se i sam car Dioklecijan (Mirko Fodor). Mahao je i smiješio se puku došavši na kočiji. Uspeo se na balkon drevne igarske zgrade pozdravivši puk: Ave! A puk mu je odzdravljao sa svih strana iz mora i s kopna. Gotovo jedno na drugome na pločniku, u prepunim kafićima i restoranima, na barkama,  s balkona, terasa, posvuda su se načičkali bliže pozornici. Sijevali su blicevi sa svih strana, letjeli baloni, mahale podignute ruke. S broda u lučici su domaćini pozdravili cara. Voditelj programa Noći kralja  Artura Danko Budanko najavio je bogatu zabavu. Glazba je odjeknula! A u mnoštvu zabave i ljepote biralo se i najljepše – mr. Excalibur  – miss Guineveve.

Vrhunac svega  dogodio se u ponoć! Uz silne efekte, dok se puk domaći i strani zadovoljno zabavljao, u ponoć je izronio mač kralja Arthura -Excalibura. Dočarana je puku i sama krunidba Arthurius Luciusa Castusa u kralja Arthura koji je na kraju s čarobnjakom Merlinom predao mač na čuvanje „gradonačelniku“ Igrana do sljedeće godine.

Cijelo mjesto u rimskom ozračju

Igrane već tradicionalno u turističkoj sezoni živi za „Noć kralja Arthura“.

-Domaćice su iznijele najbolje slastice i delicije za počastiti goste. Doputovali su i izlagači iz susjednih mjesta s autohtonim delicijama, ponudivši ih po popularnim cijenama. Izvorni soparnik iz Poljica na igarskoj šetnici uz samo more pred očima znatiželjnika pripreman je, pečen i kušan. Bilo je vina, domaćega pršuta, sira, ribe  i, dakako, neizostavne torte makarane. Najbogatiji je bio stol za okrjepu izvođača programa. Njih je bilo najviše, a dobru spizu – pečene ribe, brujet od srdela, slane inćune, riblju paštetu i pečeno meso ponudila im je Udruga Igrane – kazao nam je Drago Lulić koji je te večeri poput mnogih iz Udruge imao pune ruke posla.

Svi su mještani imali uloge u toj noći kada su Igrane bile najveća pozornica predstavljena  turistima na ovim prostorima. Viđeno je puno toga, doživljaj je uistinu jedinstven.

Tako se to radi

Bilo je svega ove noći, ali ono što će se najviše pamtiti svakako je to da se u Igranima, zahvaljujući entuzijastima, stvorila vrijedna turistička priča koja je dobro i kvalitetno osmišljena, priča u kojoj sudjeluju i s kojom već žive svi mještani. Priča u kojoj uživaju stotine i stotine turista. Zanimanje medija i domaćih i stranih te iznimna posjećenost turista  na ovom spektaklu najbolje su jamstvo da su  Igranci to odradili na najbolji način. Ovo je najveći spektakl kojeg  domaćini nude na Makarskoj rivijeri. Samoj „Noći kralja Artura“ prethodila je bogata višednevna zabava. Upriličeni su koncert, izložba, večer rimskih bakanalija…

Organizatori su Udruga Igrane –vitezovi kralja Arthura i Turistička zajednica Igrane pod palicom art-direktora Emila Talijančića, koji ni ove noći nije krio zadovoljstvo uspjehom spektakla čiju je organizaciju pokrenuo, a koji će na zadovoljstvo i domaćina i  mnogobrojnih turista ostati tradicionalan. Ovaj spektakl  zasigurno ubuduće zaslužuje potporu i Općine Podgora, Županije i HTZ-a.

Kriju naša mala mjesta još sličnih zanimljivih priča. Sasvim je  nevažno u ovoj i bilo kojoj budućoj je li priča povijesno utemeljena, valja joj ovako udahnuti dušu i ponuditi je turistima upravo kako to radi mjesto Igrane. 

Igrane dobilo ime po majci kralja Arthura

Prema legendi Igrane je dobilo ime po Arthurovoj majci Igrayne. Kako je veliki rimski vojskovođa Arthorius Lucius Castus, za kojeg poznati britanski povjesničar John Matthews smatra da je bio pravi kralj Arthur, imao velika imanja u Dalmaciji kod Podstrane, gdje je i pronađen njegov grob, često provodio vrijeme na predivnim plažama pored Igrana, odlučio je u čast svoje majke mjestu dati njezino ime pa je tako nastalo Igrane.

  • Piše i  snimila Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh