Izložba slika breljanskog umjetnika Nedjeljka Tomaša Dominika ‘Stine Brela’

Na svim njegovim izložbama nezaobilazna je crkva sv. Stjepana jer je crkva simbol Brela, a sv. Stjepan simbol mučeništva i teškoga života u Brelima.

Povodom Dana općine Brela samouki breljanski slikar Nediljko Tomaš Dominik priredio je u općinskoj vijećnici izložbu svojih slika. Izložbu je otvorio breljanski donačelnik Viktor Puljak.

Nedjeljko Tomaš Dominik rođen je 1952. u Brelima. Slikanjem se bavi od ranog djetinjstva. Mnogi njegovi radovi nalaze se u privatnim kolekcijama diljem Europe i Amerike. Do sada je izlagao u Brelima (1990., 1999. i 2000.) i Makarskoj (1995.).

Izložba pod nazivom „Stine Brela“ sadrži 16 slika. Tehnika je isključivo ulje na platnu.

 Motivi slika su breljanski. Uglavnom su to vale, stine, kukovi i kamenja – breljanski krajobrazi i vedute u kojima prevladava plava i žuta boja, more i sunce. Na svim njegovim izložbama nezaobilazna je crkva sv. Stjepana jer je crkva simbol Brela, a sv. Stjepan simbol mučeništva i teškoga života u Brelima. Kroz sve slike u kojima prikazuje likove Breljana i Breljanki provlači se jedna težina života, jedna mučenička tegobna povijest breljanskog čovjeka i žena patnica, breljanskih Penelopa koje su čekale muževe koji su išli na more.

Prava je šteta što općinska vijećnica kao izložbeni prostor  nije dostupna turistima, a propust organizatora je što izložba nije plakatima javno oglašena.

U kratkom razgovoru za portal Makarskog primorja Dominik je naglasio da mu je „ žao što ne postoji prigodni prostor blizu mora u jednoj staroj kući gdje bi mogli izlagati i drugi breljanski umjetnici i svi breljanski stvaraoci u svim vidovima, nešto slično kao što je muzejska kuća u Gornjim Brelima. Najbolje bi bilo da je taj prostor na Lungo mare gdje bi mogao doći svaki gost. Tu bi trebalo otvoriti prostor za svaku vrstu umjetnosti, ne mora biti samo slikarstvo. Čitavo ljeto bi se tu mogle organizirati različite  izložbe čime bi se obogatilo Breljansko kulturno ljeto.“

  • Piše i snimio Milan Babić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh