Svečano u Krvavici – Ivan Šimić ubrao svoj prvi ‘cvijet soli’

Domovina se voli na različite načine. Među onima koji to čine stvarajući novu vrijednost je Makaranin i inovator Ivan Šimić koji je 5. kolovoza u solani u lučici Krvavica svečano ubrao prvih 150 kilograma ‘cvijeta soli’, a kako se kristalizacija nastavlja još će biti proizvedene velike količine. Montirano je 12 bazena, a iz svakog se očekuje za početak najmanje 300 kg soli najveće kvalitete.

Šimić je s cijelim projektom, a iza kojega stoji tim ljudi, krenuo 29. lipnja, kada su bazeni napunjeni morskom vodom ekstra čistoće, a sve zahvaljujući razumijevanju i podršci Tončija Čizmića, predsjednika PŠRD Ramova, društva koje upravlja lučicom Krvavica. Za dobivanje soli iz mora koristi se energija vjetra čime je omogućen cjelogodišnji rad, a najveća proizvodnja očekuje se u zimskim mjesecima.

- Presretan sam da je došlo do ovog trenutka. Hvala svima koji su vjerovali u moju ideju i projekt, a sve sam tempirao kako bi se taj veliki trenutak dogodio na Dan domovinske zahvalnosti – ponosno će Šimić, kojemu u poslu uz suprugu Darinku pomažu djeca Vid, Magdalena, Lucija, Stjepan, te prijatelji. ‘Cvijet soli’, koji inače na tržištu ima dobru cijenu, pakiraju u vrećice po 450 g i na solani se može kupiti za 250 kn.

Šimiću je žao što vrijednost ovog projekta, koji se zasniva na inovaciji, suvremenoj tehnologiji, a ekološki je opravdan, nisu prepoznale institucije države. Kaže da je tražio  potporu Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva, ali odgovora nije bilo.

Možda su sada veći izgledi da kada Ivan Šimić u rukama ima sol ‘progledaju’ te novi hrvatski brend i vrijednog inovatora uvrste u neki od fondova.

  •  Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh