Kiša napojila žedne vinograde i maslinike: Zbog ovoljetnih vrućina masline će biti zdrave, a urod prosječno dobar

Nakon 46 iznimno vrućih dana kada se živa u termometru nije spuštala ispod 32 stupnja, a često je bila oko 40 stupnjeva, kao spas je pala kiša. U Makarskoj je u ova dva dana palo ukupno 60 litara kiše. Veliki spas i olakšanje za Veliku Gospu s prvim kapima kiše osjetili smo svi, ali i ovdašnje agronomske kulture.

Ovoljetno vrijeme baš kao da je bilo idealno za njih. Uslijed vrućina smokve su skupile slador pa su vrlo kvalitetne i slatke. Vinogradi su puni slasnog grožđa, a i šetnja kroz maslinike daje nadu da će ova godina biti neuporedivo bolja što se tiče Makarskog primorja. Prvo suša, pa kiša, a kako će se to odraziti na vinograde i maslinike za Makarsko primorje govori Bernard Bokšić, stručni savjetnik iz Poljoprivredno-savjetodavne službe Makarska.

-Istina, urod je šarolik. Negdje je super, a negdje manji, te ponegdje vrlo slab. Uglavnom prethodna suša i sadašnja kiša oko blagdana Velike Gospe za masline su odlična stvar.

Valja reći da je kiša koja je ovog ljeta u Makarskoj pala u dva navrata i to jedan put 30, a drugi put 18 litara, omogućila lozi i maslinama da prebrode sušu koja je potom uslijedila sve do sada. Malo je proces vegetacije bio usporen i ona mlađa stabla maslina su vjerojatno malo i patila, ali gledano u cjelini dobro je. Vrućina nije naškodila maslini. Plod nije dobar jedino u maslinicima koje je lani napalo paunovo oko, a ovog proljeća nisu obavljene sve zaštite. Nadalje za dobar urod maslina važno je bilo prije kiše dohraniti ih mineralnim gnojivom. No, čini se kako su to u Makarskoj vrlo rijetki učinili s obzirom da ga u tri poljoprivredne ljekarne nije bilo nabaviti – kaže Bokšić. Vrućine su nadalje pridonijele smanjenju maslinove mušice. Oni već zaraženi plodovi za suše su dehidrirali i uginuli, kažu stručnjaci.  Urod će gledano u cjelini biti prosječan, ili bolje reći prosječno dobar, poručuje Bernard Bokšić.

Piše Janja Glučina / Foto arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh