DVD Makarska i Ivanić Grad – Kako se suprotstaviti plamenu?

Prepoznavši važnost obučavanja putem simulatora za plamene udare, dvojica zapovjednika pod čijim okriljem se izvršavaju vježbe u simulatorima plamenih udara, Dražen Glavina –  zapovjednik makarskog DVD-a i Darko Zajčić - zapovjednik Vatrogasne postrojbe grada Ivanić Grada, uvelike su pridonijeli standardizaciji obuke kad su po održavanju Seminara za instruktore za rad sa simulatorima plamenih udara, dogovorili sastajanje dva puta godišnje instruktora iz Makarske i Ivanić Grada kako u svrhu razmjene dojmova i iskustva tako i u svrhu unaprjeđenja vježbi.

I tako već dvije godine traje uspješna suradnja pa nije ni začuditi što je 22. veljače dolaskom osmorice instruktora iz Ivanić Grada zavladala prava radna atmosfera razmjenom dojmova i iskustava s provedenih tečajeva o opasnostima od plamenih udara, ali i s vježbi u pretraživanju zadimljenih prostora. O važnosti samog posjeta može nam posvjedočiti da su vatrogascima iz Ivanić Grada predvođenima dr. sc. Brankom Petrinecom – predsjednikom Vatrogasne zajednice grada Ivanić Grad i Darkom Zajčićem – zapovjednikom Vatrogasne postrojbe grada Ivanić Grad, dobrodošlicu poželjeli Ivo Milunović – predsjednik DVD-a Makarska, Dražen Glavina – zapovjednik DVD-a Makarska, Mladen Batinić – zamjenik zapovjednika DVD-a Makarska, Mario Štulić – pomoćnik zapovjednika kao i svi voditelji smjena. Dvodnevni posjet je bio osmišljen bogatim sadržajem poput rada u Simulatoru tzv. otvorenog tipa gdje se vrše vježbe gašenja s upotrebom različite vrste mlaza, promatra utjecaj nadtlačne ventilacije na razvoj požara (po fazama razvoja požara) i primjenjuje odgovarajući taktički nastup. Nadalje, vježba s uređajima za nadtlačnu ventilaciju uz primjenu metoda ventiliranja, promatranje i utjecaj ventilacije na razvoj topline i širenje dima kroz prostor te uklanjanje zadimljenosti, vježbe pretraživanja zadimljenih prostora.

Kako su maksimalno shvatili pred njih postavljeni zadatak, instruktori su zajedno prošli i teorijski dio obuke. Da su spremni za sve zadatke, instruktori iz Ivanić Grada i Makarske dokazali su provjerom tjelesne pripremljenosti te odradili i zajedničku vježbu prolaskom kroz tzv. dimnu komoru.  Maksimalnim zalaganjem pa i ponavljanjem pojedinih vježbi kako bi ih usavršili, licencirani instruktori pokazali su s kojom dozom odgovornosti pristupaju obuci, ali i pokazali važnost koju pridodaju brizi za sigurnost budućih polaznika. Za opuštajući dio posjeta pobrinula se ekipa u sustavu Boris Predavec, Franjo Svetličić, Žarko Kranjčec i Jurica Kovačević pripremama za nastup i nastupom na Vatro gastro showu.

MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh