SDP nakon 12 godina dobio svog gradonačelnika: Tonći Bilić 50,41%, Marko Ožić Bebek 46,59%

Drugi krug lokalnih izbora na Makarskoj rivijeri, u sklopu kojega su se samo u Makarskoj i Brelima uz župana birali i lokalni čelnici, za razliku od prvog donio je promjene vlasti. U Makarskoj je s prednošću od 242 glasa SDP-ovac Tonći Bilić pobijedio svog protukandidata Marka Ožića Bebeka (HDZ) i tako nakon čak 12 godina ‘stanke’ postao novi SDP-ov gradonačelnik. Podsjetimo, SDP je zadnji put, zahvaljujući koaliciji s Nezavisnom listom Siniše Srzića, na vlast došao 2005. (SDP je s osam osvojenih mandata bio najjača stranka, a NL Siniše Srzića osvojila je 2 mandata). No, unatoč dogovoru da mjesto gradonačelnika prve dvije godine ima Siniša Srzić, a druge dvije tadašnji SDP-ov kandidat Dragan Srzić, zbog prelaska vijećnika iz Nezavisne liste u HDZ, SDP-ovac Srzić nikad nije konzumirao mandat. Osim mjesta gradonačelnika, koalicija SDP-HNS ima i 7 vijećnika u Gradskom vijeću, a većinu, prema najavama, namjerava osigurati preko vijećnika Nezavisne liste i Agende mladih demokrata.

Do smjene vlasti došlo je i u Brelima gdje je nezavisni Ivica Carević izgubio mjesto načelnika nakon dva uzastopna mandata. Carevića koji je osvojio 38,95% glasova pobijedio je mladi kandidat HDZ-a Stipe Ursić koji je dobio 203 glasa više ili 56,68 % glasova.

Nakon drugog kruga tako je okončano i pozicioniranje političkih snaga na Makarskoj rivijeri. HDZ je zadržao svoju veliku premoć na Makarskoj rivijeri  (u Podgori je koalicijski partner Nezavisne liste Ante Miličića, op.a.), no uz jednu veliku promjenu – gubitak Makarske.

  • Piše I.Pleić
  • Foto Ž.Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh